Info

Het ontstaan van de Espadrilles

Het woord espadrille is Spaans en komt van espardenya, wat weer komt van espart, de Catalaanse naam voor een taai mediterraans gras wat gebruikt werd voor het maken van touw. Espadrilles worden al in Catalonie gemaakt sinds ten minste de 14e eeuw en er bestaan hier nog winkels die al meer dan een eeuw espadrilles maken. Traditionele espadrilles hebben een canvas bovenkant waarvan het teenstuk en het achterstuk in een stuk zijn gesneden en aaneengenaaid aan de touwzool aan de zijkanten. Ze hadden ook dikwijls veters die om de enkel gewikkeld moesten worden om de schoenen goed op hun plaats te houden. Deze vroege espadrilles werden door zowel mannen als vrouwen gedragen.

 

Eens het schoeisel voor vissers werden de espadrilles steeds populairder, speciaal in Catalonie, waar de mannen en vrouwen ze aan hadden in de lente- en zomermaanden. Espadrilles vind je nu bij topontwerpers als Donna Karan, Pare Gabia etc. Moderne espadrilles zijn vooral bedoeld voor vrouwen, alhoewel sommige mannenschoenen ook in deze stijl worden gemaakt. De zolen van espadrilles kunnen plat zijn, met hak, in een punt uitlopend zijn gemaakt van natuurlijk of synthetisch vezeltouw of van flexibele synthetische materialen die op touw lijken. De bovenkant kan van bijna alles gemaakt zijn en kan open of gesloten tenen en/of achterzijde hebben. Espadrilles kunnen als slippers of met veters om de enkel gedragen worden. Er zijn misschien wel duizend of meer soorten espadrilles van goedkope voordeel merken tot hoger geprijsde design merken.

 

Het maken van espadrilles is in het algemeen complexer dan het maken van sandalen. De jute zolen zijn het meest moeilijke onderdeel van de espadrilles. De jute draden worden eerst machinaal gevlochten. Deze "vlechtwerken" worden dan handmatig zoolgevormd en hydrolisch met hitte geperst in de uiteindelijke vorm en afgemaakt met verticaal naaiwerk. Deze basiszolen worden daarna aan de onderkant met rubber gevulcaniseerd. EVA schuim of houten hakken worden op de juiste plaats gelijmd en meer jutevlechtwerk wordt er dan omheengewonden om de zool af te maken. Daarna wordt de in vele stijlen gemaakte bovenkant op de aldus gefabriceerde zool bevestigd en is de espadrille compleet.

 

 

 

Voor vragen mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.